Umiditatea relativă la temperatura camerei trebuie să fie cuprinsă între 50-55%. În momentul în care depășește ultima valoare, aerul nu mai poate reține vaporii de apă și aceștia condensează pe suprafața cea mai rece, care într-o încăpere este sticla sau peretele.
Prezența vaporilor de apă din aer este datorată în primul rând activității umane. Omul, prin propria-i respirație, elimină zilnic 1-2 litri apă. Umiditatea în încăperi este produsă de:
- Om prin activități ușoare: 30-60 g/h
- Om prin activități medii: 120-200 g/h
- Om prin activități grele: 200-300 g/h
- Baie în cadă: 700 g/h
- Duș: 2600 g/h
- Gătit: 500-1500 g/h
- Plante de cameră: 10-20 g/h
- Suprafețe libere de apă: 40 g/h
- Rufe spălate și centrifugate: 50-200 g/h
- Rufe spălate și necentrifugate: 100-500 g/h
Fenomenul de condens este mult mai rar întâlnit în locuințele dotate cu tâmplărie de tip vechi. Aceasta, nefiind etanșă permite o ventilație forțată, involuntară a interiorului, rezolvând problema umidității și a condensului. În acest caz însă, se înregistrează pierderi considerabile de căldură, implicit cheltuieli mai mari cu întreținerea.
Etanșeitatea este una dintre principalele proprietăți ale tâmplărie PVC. Se elimină pierderile de căldură, dar apare riscul producerii condensului. Tocmai de aceea se impune aerisirea cu regularitate a încinței și optarea pentru un geam termopan adecvat, cu emisivitate redusă. Dimineața se aerisesc toate incăperile 10 până la 15 minute (în special dormitorul). Faceți acest lucru și pe parcursul zilei, de încă 3-4 ori. |
Ferestrele nu trebuie rabatate, ci deschise larg, aerisirea intensă asigurând o bună circulație a aerului pe parcursul unui interval redus de timp. În timp ce aerisiți, opriți instalațiile de încălzire. Țineți însă cont de faptul că temperatura în camere nu trebuie să coboare sub +15°C, pentru că aerul din încăpere să poată prelua suficienta umiditate. Aerisirea transversală, cu ajutorul unei ferestre dispuse pe latura opusă, este rapidă și eficientă, datorită faptului că uneori nu este suficientă deschiderea unei singure ferestre.
De asemenea, trebuie eliminate sau cel puțin diminuate sursele de vapori – plante ornamentale de interior, animale de casă în număr mare. Mobilele trebuie amplasate la o distanță de câțiva cm față de perete, iar perdelele nu trebuie agățate în fața caloriferelor. Acestea din urmă trebuie să ajungă numai până la nivelul glafurilor. Ușile încăperilor în care încălzirea este mai redusă trebuie menținute închise. La conceperea instalației de încălzire trebuie să se aibă în vedere montarea caloriferelor chiar sub ferestre, astfel încât căldura degajată să mențină sticla geamului la o temperatură cât mai apropiată de cea din interior. Tâmplăria trebuie montată de la mijlocul peretelui către interior (în zona caldă), iar glafurile de interior trebuie poziționate astfel încât să nu împiedice pătrunderea căldurii la geam. După montaj, se impune etanșeizarea riguroasă a tâmplăriei pe conturului ramei, atât la interior cât și la exterior. În cazul balcoanelor trebuie efectuată mai întâi izolația pereților exteriori, a podelelor și a tavanului. Se impune eliminarea igrasiei și montarea unor sisteme de ventilație permanentă. |